Artistit

Raphael Wallfisch

Sello

Raphael Wallfisch on yksi aikamme arvostetuimmista sellosolisteista. Hän on luonut pitkän ja ansiokkaan kansainvälisen uran. Raphael syntyi Lontoossa musiikkiperheeseen, hänen äitinsä on sellisti Anita Lasker-Wallfisch ja isänsä pianisti Peter Wallfisch. Opiskellessaan legendaarisen sellistin Gregor Piatigorskyn johdolla Kaliforniassa, Raphael valittiin soittamaan kamarimusiikkia mm. Jascha Heifetzin kanssa. 24-vuotiaana hän voitti Gaspar Cassado -sellokilpailun Firenzessä.

Sen jälkeen hän on esiintynyt eri puolilla maailmaa arvostetuimpien orkestereiden ja kapellimestarien kanssa. Hän on esiintynyt mm. seuraavien orkesterien kanssa: London Philharmonic, London Sympony, BBC Symphony, English Chamber Orchestra, Hallé, City of Birmingham Symphony, Leipzig Gewandhaus, Berlin Symphony, Warsaw Philharmonic, Czech Philharmonic, Westdeutscher Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, ja Indianapolis Symphony. Hänet on kutsuttu säännöllisesti esiintymään merkittäville festivaaleille kuten BBC Proms, Edinburgh, Aldeburgh, Spoleto, Praha, Oslo ja Schleswig Holstein. Hän toimii myös säännöllisesti kansainvälisten sellokilpailuiden tuomaristossa. Niitä ovat mm. Rostropovich -sellokilpailu, Schoenfeld -sellokilpailu Kiinassa ja Enescu -kilpailu Romaniassa.

Opetustyö on Raphaelille intohimo ja hän on opettanut mestarikursseilla eri puolilla maailmaa. Säännöllisesti hän on toiminut selloprofessorina mm. Zürcher Hochschule der Künste:ssa ja Royal Northern College of Music:ssa. Raphael on levyttänyt lähes kaikki merkittävät sellokirjallisuuden teokset. Hän on levyttänyt erityisesti myös brittiläisiä sellokonserttoja säveltäjiltä kuten MacMillan, Finzi, Delius, Bliss, Britten, Moeran ja Kenneth Leighton. Chandos -levy-yhtiön Walton-editiolle Raphaelilla oli etuoikeus levyttää Waltonin Sellokonsertto, joka oli sävelletty hänen opettajalleen Gregor Piatigorskylle. Iso-Britannian johtavat säveltäjät ovat työskennelleet Raphaelin kanssa tiiviisti, useita teoksia on sävelletty juuri hänelle. Säveltäjistä mainittakoon sir Peter Maxwell Davies, Kenneth Leighton, James MacMillan, John Metcalf, Paul Patterson, Robert Simpson, Robert Saxton, Roger Smalley, Giles Swayne, John Tavener ja Adrian Williams.

www.raphaelwallfisch.com