Taustatietoa

Varkauden KesäKlassinen

Mistä kaikki alkoi?

 Ajatus KesäKlassisesta syntyi vuonna 2017. Vaikuttavia tekijöitä olivat halu soittaa musiikkia, järjestää konsertteja ja Varkauden alueen merkitys. Varkaus on alueena täynnä mahdollisuuksia, upeita tiloja ja uskomattoman kaunista luontoa. 

Muusikon mielessä pyörii usein ajatuksia: missä konsertteja voisi järjestää, minne musiikkia voisi viedä. Nämä mietteet ohjaavat tietä ja toimintaa. 

Tilalla on suuri merkitys musiikissa. Ne herättävät soittimen sielun ja soinnin eloon, antavat omanlaisen säväyksen. Materiaalit, ympäristö ja historia vaikuttavat konserttikokemukseen. Varkaudessa on upeita rakennuksia, jotka voi täyttää musiikilla. Kenties voisi ajatella, että tilat kaipaavatkin sointia. Musiikki saa rakenteet resonoimaan.

Jännittävä ajatus on myös, ettei konserttitila rajoitu vain seinillä ympäröityyn rakennukseen. Luonnossa pidetty konsertti antaa aivan uudenlaisen käsityksen tilasta. Kiehtovaa on myös se, miten tila muuttuu "konserttisaliksi" vain kun se täytetään hienolla musiikilla ja hyvällä ilmapiirillä. 

Olen sukujuuriltani Varkauden seudulta ja kaikki nuoruuteni kesät ja muut loma-ajat siellä viettäneenä, on siitä kasvanut itselleni merkityksellinen alue. Varkauden upea luonto, Vanhan Varkauden alue, urbaani miljöö ja mielenkiintoiset rakennukset tarjoavat upeat puitteet. Tapahtuman keskeinen ajatus onkin tuoda aluetta monipuolisesti esille tilojen kautta. Toinen itselleni merkittävä asia on musiikki, etenkin klassinen musiikki. Näiden yhdistäminen on KesäKlassisen taustalla. Festivaali on siis samalla myös "musiikillinen turistikierros" tässä hienossa kaupungissa ja alueella!

Festivaalin perustamisen ajatus syntyi vaiherikkaan tapahtumaketjun seurauksena. Kaikki sai alkunsa joulukuussa 2016 . Olin palaamassa tuolloin Varkaudesta saattamasta isoisääni viimeiselle matkalle. Hänelle musiikki oli erittäin tärkeä asia. Musiikin merkityksen pohdinta johti keskusteluihin Harjurannan Kyläyhdistyksen asioita tuolloin hoitavan Riika Paukkosen kanssa. Näissä hetkissä syntyivät ensimmäiset ajatukset konserttien järjestämisestä Varkauteen ja Harjurannalle. Ajatuksena oli aluksi järjestää vain pieni konsertti Humisevan Harjun tilan ladossa, mutta suunnitelmat tietysti hieman kasvoivat.  Myös tuolla ladossakin on sitten vuoden 2017 nähty ja koettu useita elämyksiä, klassisen musiikin mestariteoksia ja myös rajoja rikkovia esityksiä! Onkin äärimmäisen mielenkiintoista, että maaseudun lato muuttuu nk. korkeakulttuurin konserttisaliksi. Ei tarvita kuin vain yleisö ja muusikot, loput on mielikuvien ja musiikillisten elämysten tuotetta. 

Kulttuuritoiminta tarvitsee tukiverkoston toimiakseen ja tahoja, jotka ymmärtävät sen merkityksen. Varkauden seurakunta, Varkauden Puu Oy ja Pohjois-Savon maakuntarahasto osoittivat tukensa vuonna 2017 ja niin saimme aikaiseksi ensimmäisen festivaalin. Tapahtumassa oli kävijöitä paljon ja muusikot kokivat Varkaudessa musisoimisen ainutlaatuiseksi. Myöhemmin mukana on ollut laaja joukko tukijoita ja yhteistyökumppaneita. Olen heidän panoksestaan hyvin kiitollinen. Sitten vuoden 2017 tapahtumassa on esitetty suuri määrä upeita teoksia, soitettu useissa tiloissa, kuultu huikeita muusikoita ja koettu aitoa iloa saadessa palvella muusikkona. Musiikin esittäminenhän on palvelutyötä, jonka tarkoitus on antaa kuulijalle elämys. Jotakin, joka nostaa arjen yläpuolelle ja puhuttelee. 

Toiveemme on ollut, että tapahtuma saisi aikaan myös uusia klassisen musiikin ystäviä ja innostaisi jopa soittoharrastuksen opiskeluun. Tämä on ollut tavoitteemme alusta alkaen ja se on vaikuttanut kaikkeen ohjelmisto- ja tilaratkaisuja myöten. Tapahtuma ei myöskään rajaa kohderyhmää vaan toivomme kuulijoita kaikista ikäryhmistä! KesäKlassisen merkittävimpiä piirteitä on konserttien avoimuus ja matala kynnys. 

Musiikilla on valtava voima ja se on myös yhteiskunnallisesti merkittävä tekijä. Kaikkea hyvää ja näemme Varkaudessa!

Markus Hallikainen, taiteellinen johtaja, perustaja ja organisaation johtaja