Taustatietoa

Varkauden KesäKlassinen

Mistä kaikki alkoi?

 Olen sukujuuriltani Varkauden seudulta ja kaikki nuoruuteni kesät ja monet muut lomat siellä viettäneenä, on siitä kasvanut itselleni merkityksellinen alue kauniine luontoineen, järvineen ja maaseudun maisemineen. Keskustan tilat, tehtaat ja historia ovat yhtä keskeinen osa Varkautta. Tapahtuman keskeinen ajatus onkin tuoda aluetta monipuolisesti esille tilojen kautta. Toinen itselleni merkittävä asia on musiikki, etenkin klassinen musiikki. Näiden yhdistäminen on KesäKlassisen taustalla, myös kontrastit niin tilojen kuin musiikinkin suhteen. Festivaali on siis samalla myös "musiikillinen turistikierros" tässä hienossa kaupungissa ja alueella!

Festivaalin perustamisen ajatus syntyi vaiherikkaan tapahtumaketjun seurauksena. Kaikki sai alkunsa joulukuussa 2016 . Olin palaamassa tuolloin hieman ikävissä merkeissä autolla Helsinkiin, saattamasta isoisääni viimeiselle matkalle. Hänelle musiikki oli erittäin tärkeä asia. Noista ajatuksista käsin ja keskusteluista Harjurannan Kyläyhdistyksen asioita hoitavan Riika Paukkosen kanssa syntyivät ensimmäiset ajatukset klassisen musiikin tuomisesta Varkauteen ja Harjurannalle. Tuolloin tarkoitus oli järjestää vain pieni konsertti Humisevan Harjun tilan ladossa. Siellä onkin sitten vuoden 2017 nähty ja koettu useita elämyksiä, klassisen musiikin mestariteoksia ja myös rajoja rikkovia esityksiä! Onkin äärimmäisen mielenkiintoista, että maaseudun lato muuttuu nk. korkeakulttuurin konserttisaliksi. Ei tarvita kuin vain yleisö ja muusikot, loput on mielikuvien ja musiikillisten elämysten tuotetta. Kyseinen tila on ollut aiemmin isoisäni omistuksessa, sittemmin enojeni ja serkkuni.

Automatkan aikana kuitenkin suunnitelma paisui ja siihen mennessä, kun lentokone laskeutui Sveitsiin (silloiseen kotimaahani), oli siitä jo ehtinyt kasvaa mielessä jo kokonainen festivaali. Sveitsistä käsin lähdin kontaktieni avulla kartoittamaan mahdollisuuksia ja suuren työmäärän tuloksena meillä oli oma yhdistys ja ensimmäinen tapahtuma kesällä 2017. 

Kaiken taustalla oli ajatus järjestää matalalla kynnyksellä ja konserttien ohjelmakirjan myynnillä klassista musiikkia jokaiselle. Festivaalin organisaatio toimii pääasiassa yritysten ja yhteisöjen tuella. Lipunmyynti on ollut pääsääntöisesti vain yhdessä avajaiskonsertissa. Niiden avulla katamme tapahtuman kuluja ja mahdollistamme tämän festivaalin olemassaolon. Tapahtuma on hyvin yhteisöllinen ja hyvin monipuolisen tuen kautta sen toiminta saa jatkumoa. Musiikilla on merkitystä! Mukana festivaalin suunnittelussa on yhdistyksen lisäksi aktiivinen ryhmä muusikoita ja myös paikallisia eri tahoja. Otamme mielellämme vastaan ideoita!

Itselleni Varkaus on hyvin tärkeää aluetta. Juureni ovat siellä äitini puolelta ja kuten aiemmin kirjoitin, olen siellä viettänyt aikaa kesäisin ja talvisin niin varhaisesta vaiheesta kuin vain muistaa voin. Siitä on muodostunut itselleni toinen kotipaikkakunta. Olen iloinen, että voin tuoda Suomesta ja ulkomailta oppimani tiedot ja taidot yhdistyksen ja festivaalin kautta juuri Varkauteen. Toivon, että tapahtuma saisi aikaan myös uusia klassisen musiikin ystäviä. Tämä on ollut tavoitteemme alusta alkaen ja se on vaikuttanut kaikkeen ohjelmisto- ja tilaratkaisuja myöten. Tapahtuma ei myöskään rajaa kohderyhmää vaan toivomme kuulijoita kaikista ikäryhmistä!


En voisi olla kiitollisempi kaikille yrityksille, yhdistyksille ja muille tahoille jotka ennakkoluulottomasti ovat olleet mukana tässä tapahtumassa. Kyllähän se aivan käsittämättömältä tuntuu, että yhdestä automatkasta on kuoriutunut tällainen tapahtuma todellisuuteen. Musiikilla on valtava voima ja se on myös yhteiskunnallisesti merkittävä tekijä. Kaikkea hyvää ja näemme Varkaudessa!

Markus Hallikainen, taiteellinen johtaja, perustaja ja organisaation johtaja