Taustatietoa

Näissä maisemissa syntyi kesän 2017 versio pääpiirteittäin. Viikon muusikoistakin suurin osa olikin Sveitsissä asuvia suomalaisia muusikoita.

Markus Hallikainen

Perustaja, taiteellinen johtaja ja Varkauden KesäKlassinen ry:n puheenjohtaja

Olin palaamassa jouluna 2016 hieman ikävissä merkeissä autolla Helsinkiin, saattamasta isoisääni viimeiselle matkalle. Hänelle musiikki oli erittäin tärkeä asia. Noista ajatuksista käsin ja keskusteluista Harjurannan Kyläyhdistyksen asioita hoitavan Riika Paukkosen kanssa syntyivät ensimmäiset ajatukset klassisen musiikin tuomisesta Harjurannalle. Tuolloin tarkoitus oli vain ihan huvin vuoksi järjestää pieni konsertti Humisevan Harjun tilan ladossa. Kuten viime kesänäkin, tänäkin vuonna mukana on konsertti ladossa. Sen ympärillehän tämä koko festivaali alunperin on siis rakentunutkin. Kyseinen tila oli isoisäni omistuksessa aiemmin, myöhemmin enojeni.

Automatkan aikana kuitenkin suunnitelma paisui ja siihen mennessä, kun lentokone laskeutui Sveitsiin (silloiseen kotimaahani), oli siitä jo ehtinyt muotoutua kokonainen festivaalin poikanen. Sveitsistä käsin lähdin kartoittamaan mahdollisuuksia ja suuren työmäärän tuloksena meillä oli oma yhdistys ja ensimmäinen tapahtuma kesällä 2017. Ei sitä aluksi täysin tarvittavaa työmäärää käsittänyt, mutta harrastusajatuksen ja intohimon kautta ei energia loppunut. Osoittautui hyvin mielenkiintoiseksi opetella valtava määrä uusia asioita yritys- ja yhdistystoiminnasta ja oppia muutakin tapahtuman rakenteista kuin vain taiteellista puolta.

Hullunrohkealla päin puuta -asenteella menimme eteenpäin ja saimme aikaan upean viikon, hyvin pienellä budjetilla.

Kaiken taustalla oli ajatus järjestää matalalla kynnyksellä ja pienillä konserttien lippuhinnoilla/ohjelmien hinnoilla klassista musiikkia jokaiselle.

Nyt on edessä jo toinen kerta ja sekä budjetti, suunnitelmat että esiintyjämäärät ovat moninkertaistuneet, luulenpa että viikosta tulee aivan uskomaton.

Itselleni Varkaus on hyvin tärkeää aluetta. Juureni ovat siellä äitini puolelta ja olen siellä viettänyt aikaa kesäisin ja talvisin niin varhaisesta vaiheesta kuin vain muistaa voin. Siitä on muodostunut itselleni toinen kotipaikkakunta. Olen iloinen, että voin tuoda Suomesta ja ulkomailta oppimani tiedot ja taidot yhdistyksen ja festivaalin kautta juuri Varkauteen. Toivon,  että tapahtuma saisi aikaan myös uusia klassisen musiikin ystäviä. Tämä on ollut tavoitteemme alusta alkaen ja se on vaikuttanut kaikkeen ohjelmisto- ja tilaratkaisuja myöten.

En voisi olla kiitollisempi kaikille yrityksille, yhdistyksille ja muille tahoille jotka ennakkoluulottomasti ovat ja olivat alussa mukana tässä tapahtumassa. Kyllähän se aivan käsittämättömältä tuntuu, että yhdestä automatkasta on kuoriutunut tällainen tapahtuma todellisuuteen. Kannattaa siis uskoa sisäisiin ajatuksiin ja lähteä rohkeasti niitä toteuttamaan! "Aina kannattaa kysyä rohkeasti" on tämän tapahtuman synnyn perusta. Kaikkea hyvää ja näemme Varkaudessa!

Markus Hallikainen