Artistit 2021

Tiedot julkaistaan pian!

Alla voit selata vuoden 2019 muusikoiden tietoja!

Markus Hallikainen, sello

     Taiteellinen johtaja

Markus Hallikainen aloitti sellonsoiton 5-vuotiaana Helli Sepän yksityisoppilaana. 1997 - 2002 hän opiskeli Espoon Musiikkiopistossa Heikki Pekkarisen ja Heikki Rautasalon oppilaana. Vuodesta 2002 hän jatkoi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Hannu Kiisken luokalla ja vuonna 2007 hänet valittiin Sibelius-Akatemian solistilinjalle. Markus suoritti vuonna 2013 kandidaatin tutkinnon Arto Noraksen johdolla ja jatkoi maisterintutkintoa Martti Rousin oppilaana. Vuodesta 2015 hän on opiskellut Zurichin Musiikkikorkeakoulun Solistidiplomi-linjalla Raphael Wallfischin oppilaana. Markus valmistui Sveitsistä kesällä 2017. Markus on osallistunut useiden johtavien sellistien mestarikursseille.

Markus oli vuoden 2014 Turun sellokilpailun finalisti ja sai 2. palkinnon vuonna 2015 ZHDK-nykymusiikkikilpailussa, Sveitsissä. Markukselle myönnettiin vuodelle 2016/2017 Sveitsin valtion täysi taideapuraha. Markusta ovat tukeneet myös Suomessa kaikki merkittävät säätiöt. Tunnustuspalkintoja tai muuta tukea hänelle ovat antaneet mm. Rotaryt Ry, Metsähallitus, Espoon Musiikkiopisto, Sibelius-Akatemia, Zurichin Musiikkikorkeakoulu, For Young Musicians-säätiö Sveitsissä. 

Markus on esiintynyt solistina Turun kaupunginorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin, Karlovy Varyn Sinfoniaorkesterin (Tsekki) kanssa, sekä useiden amatööri- ja opiskelijaorkestereiden solistina. Markus on esiintynyt mm. Santa Fen kamarimusiikkifestivaali (USA), Amsterdam CelloBienale (Hollanti), Apeldoornin kamarimusiikkifestivaali (Hollanti), Santander-festivaali (Espanja), Mendelssohn-festivaali (Saksa), Musiikin aika-festivaali, Naantalin musiikijuhlat, Sysmän suvisoitto, Musica Nova. Suomen lisäksi hän on esiintynyt laajasti eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Markus soittaa J.Derazeyn vuonna 1875 rakentamaa instrumenttia. Markus pitää soinnin kantavuuden lisäksi tärkeänä myös golfswingin kantavuutta. Markus on lisäksi työskennellyt useissa Suomen orkestereissa. Hän opettaa myös Keski-Helsingin musiikkiopistossa.

Jussi-Matti Haavisto, alttoviulu/säveltäjä

Jussi-Matti Haavisto (s.1985) on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta Musiikin maisteriksi sävellys pääaineenaan. Sävellystä hän on opiskellut Tapio Nevanlinnan oppilaana. Hän on myös aktiivisesti opiskellut alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Helge Valtosen oppilaana ja osallistunut mestarikursseille opettajinaan mm. Simon Rowland-Jones, Jouko Mansnerus ja Ilari Angervo. Sävellyksen mestarikursseista mainittakoon Kaija Saariahon kurssi. Viimeisen vuoden aikana hän on keikkaillut säännöllisesti Lohjan Kaupunginorkesterissa ja soittaa vakituisena alttoviulistina Allegros- jousikvartetissa, joka on konsertoinut mm. Risto Laurialan kanssa. Lisäksi hän on esiintynyt kamarimuusikkona monissa eri tapahtumissa mm. Joensuun Musiikkitalvi-festivaaleilla. Lukio-opintojen aikana hän tutustui säveltäjä Pehr Henrik Nordgreniin. Monet tapaamiset Nordgrenin kanssa innoittivat hänet hakeutumaan sävellysopintoihin. Haaviston teoksia ovat esittäneet Helsingin kamarikuoro, kamariorkesteri AVANTI! ja yksittäiset taiteilijat. Hänen teoksiaan on esitetty mm. Helsingin urkukesässä, Musiikkitalon KLANG-konserttisarjassa ja UNM-festivaalilla Göteborgissa.

Kalle-Pekka Koponen, sello 

Kalle-Pekka Koponen opiskelee Sibelius-Akatemiassa Marko Ylösen luokalla. Aikaisempia opettajia ovat Timo Törmä ja Roi Ruottinen. Lukukauden 2016-2017 hän opiskeli vaihdossa Lontoon Royal-Academy of Musicissa professori Robert Cohenin oppilaana.Keväällä 2015 Kalle-Pekka valmistui musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta.Solistina hän on esiintynyt Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin sekä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Kalle-Pekka valittiin lukuvuodeksi 2014-2015 SIBA:n ja RSO:n väliseen jousikoulutusprojektiin. Muuta orkesterikokemusta on karttunut avustajana Kuopion ja Helsingin Kaupunginorkestereissa. Kaudeksi 2016-2017 hänet valittiin Royal Academy of Musicin soloist-ryhmään. Kalle-Pekka työskenteli vuodesta 2018 Lappeenrannan kaupunginorkesterissa ja keväällä 2019 hänet valittiin Tampereen filharmonian varaäänenjohtajaksi.

Risto Lauriala, piano


Pianotaiteilija Risto Lauriala aloitti musiikkiopinnot Oulussa Helge Lückin ja myöhemmin Oulun musiikkiopistossa J.Törnwallin oppilaana. Sibelius- Akatemiassa hän opiskeli professori T.Mikkilän johdolla suorittaen pianodiplominsa 1972. Opintojaan hän on täydentänyt Lontoossa

Ilona Kabosin yksityisoppilaana sekä Wienin musiikkikorkeakoulussa Dieter Weberin johdolla. Pianisti on myös suorittanut humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede.

Suuren yleisön tietoisuuteen Risto Lauriala nousi vuonna 1970 voitettuaan ensimmäisen palkinnon Maj Lind- pianokilpailussa. Vuonna 1974 hän sai ensimmäisen palkinnon Stepanov -kilpailussa Wienissä.

Ensikonserttinsa Risto Lauriala piti vuonna 1973, jonka jälkeen hän on esiintynyt ahkerasti kamarimuusikkona, orkestereiden solistina ja lied- pianistina Euroopan maissa, Neuvostoliitossa/Venäjällä, Japanissa ja USA:ssa. Konserttisarjoissaan Risto Lauriala on esittänyt Beethovenin pianokonserttoja, Bachin Partitat sekä Schubertin pianosonaatteja.

Risto Lauriala on toiminut Sibelius-Akatemian säestyksen lehtorina vuodesta 1978 sekä vuosina 1981-82 piano- ja kamarimusiikin lehtorina. Hän on myös saanut valtion 5-vuotisen taitelija-apurahan vuosina 1987-91 ja 1997-2001.

Viime vuosina Risto Lauriala on tehnyt lukuisia levytyksiä. Naxos -yhtiölle hän on levyttänyt mm. Sibeliusta, transkriptioita Bachin viulu- ja urkuteoksista sekä Josef Sukin ja Selim Palmgrenin pianoteoksia.

Suomalaiselle Alba -yhtiölle hän on levyttänyt Beethovenin Diabelli -muunnelmia, Bachin Partitoja, Goldenberg-variaatiot, "Die Kunst der Fuge"- teoksen pianoversiona, sekä Schubertin pianoteoksia. Jouluna 2002 häneltä ilmestyi Alban tuottamana Schubertin lauluja Lisztin sovittamana, Helsingin Sanomat valitsi sen 30:nen parhaimman v.2002 julkaistun klassisen musiikin levytyksen joukkoon. Bach-levytykset ovat saaneet erinomaisia arvioita myös ulkomailla mm.arvostetuissa Gramophone- ja Classic Cd- lehdissä.

Sibelius, Suk ja Bach -levytykset ovat saaneet erinomaisia arvioita myös ulkomailla mm.arvostetuissa Gramophone- ja Classic Cd- lehdissä.


Eeva Saarenpää, sopraano


Sopraano Eeva Saarenpää os. Kähärä opiskelee klassista laulua tenori Hans-Jürg Rickenbacherin oppilaana musiikkipedagogin maisterinohjelmassa Hochschule Luzernissa Sveitsissä. Vuosina 2014-2016 Eeva suoritti Master of Arts in Music Performance -tutkinnon samassa opinahjossa. Opiskelunsa ohessa hän on esiintynyt mm. Luzernin teatterin oopperan solistina ja 16-henkisen oopperakuoron vakituisena sijaisena sekä ammattilaiskuoro Ensemble Corundissa. Vuosina 2008-2012 Eeva opiskeli laulua  Jyväskylän ammattikorkeakoulussa laulunopettajanaan mm. Ritva Auvinen, valmistuen Muusikoksi (AMK). Sivuaineopintoja varhaisiän musiikkikasvatuksessa. Vuosina 2005-2008 hän suoritti muusikon perustutkinnon Kuopion konservatorion ammatillisella 2.asteella, laulunopettajanaan Heli Paananen.Mestarikursseja mm. Margreet Honig, Montserrat Caballé, Christiane Iven, Francesca Micarelli sekä yksityisiä lauluopintoja Madelaine Wibomin oppilaana.Suomessa Eeva on esiintynyt solistina useissa oopperoissa, opereteissa ja erilaisissa musiikkiteatteriproduktioissa, mm. Figaron häät, Così fan tutte, Mustalaisruhtinatar, Iloinen leski, Lepakko, Tuhkimo, Hello, Dolly!, Piukat paikat, Ilta Kannaksella. Kesällä 2017 Eeva nähdään Ansa Ikosen roolissa kantaesityksensä saavassa laulukomediassa Tauno & Ansa.Klassisen taidemusiikin lisäksi Eevan ohjelmistossa on runsaasti kevyttä musiikkia erityisesti "kultaisilta vuosikymmeniltä" 1940-1950 -luvuilta ja hän onkin kysytty esiintyjä erilaisiin tilaisuuksiin. Eeva Saarenpää on tunnettu erityisesti vahvan sisäistetystä tekstien tulkinnasta, karismaattisen luonnollisesta lavaolemuksestaan sekä kuulaasta äänenväristään.

www.eevasvoice.com

Elias Nyman, viulu


Elias Nyman on opiskellut huippuviulisti Ilya Gringoltsin luokalla Zürichin taidekorkeakoulussa, jossa hän on menestyksekkäästi suorittanut musiikin maisterin tutkinnon lisäksi solistin erikoisopinnot. Musiikin kandidaatin tutkinnon Nyman suoritti Sibelius-Akatemiassa opettajanaan viulunsoitossa Merit Palas sekä muusikon tutkinnon Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa opettajana toimi Anatoli Melnikov. Kamarimusiikissa häntä ovat ohjanneet mm. Eckart Heiligers, Tero Latvala, Ilmo Ranta, Nigel Clayton, Paavo Pohjola, Isabel Charisius ja Michael Biehl. Barokkiviulussa häntä ovat opastaneet mm. Monika Baer ja John Holloway.

Nyman on kiinnostunut erilaisista musiikkityyleistä nykypäivästä barokkiin. Hän on saanut kiitosta virtuoosisena ja myös eri tyylilajeihin perehtyneenä muusikkona. Solistiohjelmiston lisäksi hän on työskennellyt monenlaisen kamarimusiikin parissa mm. nykymusiikkiyhtye Ensemble Polywerk. Hän on esiintynyt mm. Lounais-Saksan filharmonian ja Hradec Královén filharmonian (Tshekki) solistina ja monien pienempien orkesterien solistina Suomessa. Nyman on konsertoinut mm. Raphael Wallfischin, Jonathan Stockhammerin, Stefka Perifanovan, Jaakko Kortekankaan ja Erkki Korhosen kanssa. Hän on esiintynyt laajasti resitaalein ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla. Hänet on nähty festivaaleilla kuten mm. Espoon Urkuyö & Aaria sekä Zürichin Focus Contemporary - Zürich West -festivaalilla.

Nymanin opintoja ovat tukeneet mm. Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Zangger-Weber-Stiftung, Paulon Säätiö, Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö sekä Lions Club Muurame. Hän soittaa jyväskyläläisen Mika Lahtisen vuonna 2012 rakentamalla viululla.


Laura Pyrrö, sopraano

Laura Pyrrö on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutusohjelmasta suoritettuaan kaikki laulututkintonsa erinomaisin arvosanoin. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Liisa Linko-Malmio, Ritva Auvinen, Elizabeth Norberg-Schulz ja Marjut Hannula; mestarikursseista mainittakoon Gundula Janowitz, Helena Döse ja Udo Reinemann. Kaudella 2006-07 Pyrrö osallistui kansainväliselle liedin mestariluokalle Conservatorium van Amsterdamissa Hollannissa.

Ennen ammattiopintojaan Laura Pyrrö suoritti musiikkiopiston päästötodistuksen pääaineenaan pianonsoitto ja opiskeli myös huilunsoittoa.

Suomalaisen ylioppilastutkinnon lisäksi Laura on valmistunut myös amerikkalaisesta high schoolista.

Vuonna 2002 Laura Pyrrö voitti ensimmäisen palkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa.

Tärkeimpiä rooleja ovat olleet mm. Mozartin Taikahuilun Pamina, Bizet'n Carmenin Micaela, Straussin Lepakon Rosalinde, Janácekin Ovelan ketun Kettu ja Poulencin monologiooppera La Voix Humaine. Jukka Linkolan Hallin Janne -oopperan kantaesityksessä Laura Pyrrö lauloi Santran, naispääroolin.

Laura on esiintynyt mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Suomen Kansallisteatterissa, Oulun, Porin, Vantaan ja Joensuun oopperoissa sekä ulkomailla Dalhallan oopperafestivaaleilla Ruotsissa ja Brasovin oopperassa Romaniassa.

Hänen repertuaariinsa kuuluu oopperan lisäksi liediä, operettia, kirkkomusiikkia, modernia ja barokin ajan musiikkia sekä klassista musikaalia, negrospirituaaleja, kabareemusiikkia ja ranskalaista chansonia. Laura on myös esiintynyt musiikkiteatterirooleissa mm. Helsingin Kaupunginteatterissa ja Teatteri Imatrassa. Esitetyistä kirkollisista teoksista mainittakoon Bachin kantaatti Jauchzet Gott in allen Landen ja Johannespassio, Rossinin ja Pergolesin Stabat Materit sekä Mozartin c-mollimessu ja motetti Exsultate, jubilate.

Laura Pyrrö on esiintynyt useimpien Suomen kaupunginorkestereiden solistina ja kotimaan lisäksi konsertoinut mm. Ruotsissa, Virossa, Venäjällä, Hollannissa, Unkarissa, Islannissa, Kreikassa, Ranskassa, Englannissa, Yhdysvalloissa, Thaimaassa ja Intiassa.

Laura on levyttänyt mm. Nova Recordsille, FC-Recordsille ja Universalille sekä esiintynyt lukuisissa tv- ja radio-ohjelmissa.

Pyrrö kuuluu vuonna 2011 perustetun Ooppera Artico ry:n perustajajäseniin sekä myös toimii yhdistyksen puheenjohtajana. Laura vaikuttaa myös Suomen Beniamino Gigli -seuran hallituksessa.

Laulajantyönsä lisäksi Laura Pyrrö on laatinut ja sovittanut useita kiitettyjä oopperasuomennoksia.

Johanna Koponen, viulu

Johanna Rautakorpi (s.1993) suorittaa maisterin tutkintoaan Sibelius-Akatemiassa Tero Latvalan johdolla. Aiempia opintojaan hän on tehnyt Merit Palaksen opissa Sibelius-Akatemiassa sekä Wienin musiikkikorkeakoulussa Ulrike Danhoferin johdolla. Hän on syventänyt opintojaan konserttimestarikoulutuksella ja kamarimusiikilla sekä tehnyt laajat pedagogiset opinnot.Johanna työskentelee mielellään erilaisissa ympäristöissä erilaisten ihmisten kanssa. Hän on toiminut mm. Sinfonia Lahden avustajana vuodesta 2012, esiintynyt kamarimuusikkona useissa eri kokoonpanoissa, toiminut viulistina flamencotanssiteoksessa sekä tehnyt viulunsoitonopettajan sijaisuuksia vuodesta 2009. Tärkeitä inspiraation lähteitä ovat olleet omien opettajien lisäksi mm. Paavo Pohjola, Stefan Barrat-Due, Levon Chilingirian ja Mi-Kyung Lee. Johannan tavoitteena on pysyä uteliaana ja innokkaana, ja sitä kautta löytää uusia näkökulmia lähestyä musiikkia ja elämää. Vuodesta 2018 Johanna on työskennellyt Lappeenrannan kaupunginorkesterissa.

Rebekka Kinnunen, urut

                                                             

Rebekka Kinnunen (s.1987) on kanttori, urkuri ja urkujensoiton opettaja. Hän on valmistunut kirkkomusiikin maisteriksi vuonna 2013, urkujen soiton A-tason tutkinnon hän teki talvella 2015 ja valmistui samana vuonna urkumusiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Keväällä 2015 hän valmistui myös urkujensoiton opettajaksi Savonia ammattikorkeakoulusta. Kinnunen on ottanut osaa useille eri mestarikursseille Suomessa ja ulkomailla, opettajinaan mm. Jacques von Oortmerssen, Olli Porthan ja Louis Robilliard. Tällä hetkellä Kinnunen työskentelee Varkauden seurakunnassa kanttorina.

Malion-jousikvartetti

Saksalais-suomalainen jousikvartetti Malion Quartett perustettiin alkuvuodesta 2018. Kvartetin jäsenet Hanna Ponkala, Jelena Galić, Ulla Knuuttila ja Bettina Kessler opiskelevat Frankfurtin, Münchenin, Karlsruhen sekä Stuttgartin musiikkikorkeakouluissa. Yhtyeenä he opiskelevat prof. Tim Voglerin kamarimusiikkiluokalla Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa maisteriohjelmassa sekä syksystä 2019 alkaen Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa ECMA:ssa. Muita tärkeitä opettajia heille ovat olleet mm. Eberhard Feltz, Peter Buck (Melos Quartett), Natalia Prishepenko ja Heime Müller (Artemis Quartett) sekä Casals-kvartetin jäsenet. Yhtye on päässyt konsertoimaan jo mm. Schloss Engersissä, Musiksommer am Zürichsee -festivaalilla sekä Frankfurtin Holzhausenschlösschenissä ja Alte Operissa.

Kaudesta 2018/19 alkaen Malion-kvartetti valittiin Villa Musica Rheinland-Pfaltzin stipendiohjelmaan ja pääsee osallistumaan säännöllisesti kansainvälisten huippuopettajien mestarikursseille sekä konsertoimaan heidän kanssaan. Marraskuussa 2018 yhtye voitti Polytechnische Gesellschaftin kamarimusiikkikilpailun Frankfurtissa. Kaikki neljä muusikkoa ovat menestyneet kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, ja heitä ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica -säätiö, Deutsche Stiftung Musikleben, Peter-Pirazzi-Stiftung Frankfurt am Main ja Yehudi Menuhin Live Music Now. Kamarimusiikin lisäksi kaikki yhtyeen jäsenet ovat innokkaita orkesterimuusikoita ja ovat päässeet soittamaan monissa arvostetuissa nuoriso- ja ammattiorkestereissa kuten Radion sinfoniaorkesterissa, Gustav-Mahler-nuoriso-orkesterissa, Kölnin Gürzenich -orkesterissa, Badenin valtionooppessa, ja Frankfurtin hr-sinfoniaorkesterissa.

Hanna Ponkala, viulu

Hanna Ponkala (1992) valmistui keväällä 2018 musiikin maisteriksi Elina Vähälän luokalta Karlsruhen musiikkikorkeakoulusta, jossa hän täydensi opintojaan "Certificate of Advanced Studies" -ohjelmassa lukuvuonna 2018-2019. Aiemmin hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Janne Malmivaaran luokalla sekä Viuluakatemian kursseilla Malmivaaran ja Vähälän lisäksi Tuomas Haapasen, Ana Chumachencon ja Ilya Grubertin johdolla. Muita tärkeitä vaikuttajia Ponkalan opintojen varrella ovat olleet Ralf Gothóni, Liza Ferschtman, Maria-Elisabeth Lott, Mi-Kyung Lee sekä Anna-Liisa Bezrodny. Keväällä 2019 Ponkala valittiin Malion -jousikvartetin 1. viulistiksi, jonka johdosta hän aloitti maisteriopinnot Frankfurtin musiikkiyliopistossa (HfMDK) Prof. Tim Voglerin luokalla pääaineenaan kamarimusiikki. Malion-kvartetin kanssa hän opiskelee myös Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA).

Ponkala on esiintynyt sekä Suomessa että ulkomailla useilla festivaaleilla, joista mainittakoon Helsingin Kamarikesä, Sibafest, Liedfestspiel Engadin, Pyhäjärven kamarimusiikki sekä Mahler-Akatemia Bolzano. Kesällä 2017 Ponkala vastaanotti Baden-Badenin Brahms-yhdistyksen sekä Baden-Badenin kunnanjohtajan palkinnon, jonka myötä hän esiintyi Baden-Badenin filharmonian solistina. Kaudesta 2018/2019 alkaen hän on Malion-kvartetin kanssa Villa Musica Rheinland-Pfaltz -säätiön stipendiaatti. Orkesterikokemusta hänelle on kertynyt mm. Mahler Chamber Orchestran akatemiasta sekä Badenin valtionoopperasta, jossa hän on työskennellyt 1. viulistin sijaisena vuosina 2017-2019. Hän on myös aktiivinen laulaja ja mm. Valtionoopperan kuorolaisista ja muista työntekijöistä kootun Polyphonia-vokaaliyhtyeen jäsen.


Jelena Galić, viulu 

Saksan Gönningenistä kotoisin oleva Jelena Galić aloitti viulunsoiton viisivuotiaana ja muutaman vuoden kuluttua opettajaksi vaihtui hänen tätinsä, Prof. Julia Galić. Vuonna 2011 hänet valittiin nuorisokoulutusohjelmaan Stuttgartin musiikkikorkeakouluun Prof. Christian Sikorskin luokalle, jossa hän paria vuotta myöhemmin aloitti myös kandidaattiopinnot. 2016/17 Galić oli Erasmus-vaihdossa Wienin Universität für Musik und darstellende Kunstissa Prof. Christian Altenburgerin oppilaana. Kandidaattitutkinnon jälkeen Galić jatkoi maisteriohjelmassa Stuttgartin korkeakoulussa Prof. Christine Buschn luokalla.

Malion-kvartetin jäsenenä hän on ollut vuodesta 2018 alkaen ja opiskelee Prof. Tim Voglerin kamarimusiikkiluokalla sekä Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa yhtyeen kanssa. Kamarimusiikki on aina ollut hänen intohimonsa, ja jo varhain hän voitti useita kilpailuita monissa eri kokoonpanoissa. Tärkeitä opettajia kamarimusiikin saralla hänelle ovat olleet mm. Peter Buck (Melos Quartett), Stefan Fehlandt (Vogler Quartett), Eberhard Feltz, Heime Müller (Artemis Quartett) sekä Gerhard Schulz (Alban Berg Quartett).

Vuodesta 2016 alkaen hän on "Yehudi Menuhin Live Music Now" -säätiön stipendiaatti ja kaudesta 2018/19 alkaen myös Villa Musica Rheinland-Pflatzin stipendiaatti Malion-kvartetin kanssa.


Ulla Knuuttila, alttoviulu

Kuopion konservatorion kasvatti Ulla Knuuttila (s.1994) opiskelee tällä hetkellä maisterintutkintoa Münchenin musiikkikorkeakoulussa prof. Roland Glasslin alttoviululuokalla sekä Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa prof. Tim Voglerin kamarimusiikkiluokalla Malion-kvartetin kanssa. Hän valmistui musiikin kandidaatiksi syksyllä 2018 Frankfurtin musiikkikorkeakoulusta Roland Glasslin luokalta sekä Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Pirkko Simojoen sekä Atso Lehdon oppilaana. Lukuvuonna 2015-16 Knuuttila suoritti Erasmus-vaihtovuoden Berliinin Universität der Künstessä prof. Wilfried Strehlen luokalla.

Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Tabea Zimmermann, Lars-Anders Tomter, Atte Kilpeläinen, Sergei Malov ja Zvi Carmelin. Kamarimusiikkiuralla merkittäviä opettajia ovat olleet mm. Marko Ylönen, Eberhard Feltz, Heime Müller (Artemis Quartet) sekä Casals -kvartetin jäsenet. Orkesterikokemusta hän on kerännyt mm. Radion sinfoniaorkesterista, Kuopion kaupunginorkesterista, Helsinki-sinfoniettasta sekä Deutsche Philharmonie Merckistä.

Vuonna 2017 Knuuttila oli Tampereen alttoviulukilpailun finalisti ja marraskuussa 2018 hän voitti Malion-kvartetin kanssa Polytechnische Gesellschaftin kamarimusiikkikilpailun. Knuuttilaa ovat tukeneet mm. Suomen kulttuurirahasto, Pohjois-Savon maakuntarahasto, Pro Musica -säätiö sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö. Kaudesta 2018/19 alkaen Knuuttila on Malion-kvartetin kanssa Villa Musika Rheinlad-Pfaltz -säätiön stipendiaatti ja he myös opiskelevat Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA).


Bettina Kessler, sello

Bettina Kessler (*1988 München) sai ensimmäisen kosketuksen sellonsoittoon viisivuotiaana. Ammattiopinnot hän aloitti vuonna 2008 Stuttgartin musiikkikorkeakoulussa Prof. Conradin Brotbekin oppilaana. Vuodesta 2011 alkaen hän opiskeli Prof. Michael Sandelringin oppilaana Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi kesällä 2017.

Kessler on menestynyt kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa niin solistina kuin kamarimuusikkonakin. Hän on ollut DAAD-stipendiaatti ja lisäksi häntä ovat tukeneet Deutsche Stiftung Musikleben sekä Peter-Pirazzi-Stiftung. Kaudella 2013/14 Kessler oli Kölnin Gürzenich-orkesterin akatemiassa. Lisäksi hän on soittanut Frankfurtin oopperan orkesterissa, hr-sinfoniaorkestserissa sekä WDR-Funkhausorchesterissa.

Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Prof. Eberhard Feltz, Prof. Svane, Prof. Boettcher ja Prof. Buchberger. Vuodesta 2018 alkaen hän on soittanut Malion-kvartetissa, jonka kanssa hän opiskelee Frankfurtin musiikkikorkeakoulussa Prof. Tim Voglerin kamarimusiikkiluokalla sekä Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa.

Nelli Kiviaho, kitara

Nelli Kiviaho on 18-vuotias klassinen kitaristi. Hän aloitti kitaransoiton vuoden 2007 syksyllä Valkeakosken musiikkiopistossa opettajanaan Tomi Tolvanen.  Muut opettajat olivat Maija Kelloniemi, Kimmo Roine, Antti Mäkelä ja Maija Lindsberg. Vuodesta 2014-2017 jouluun Nelli on opiskellut Varkaudessa Soisalo-opistossa opettajanaan Erkki Tahvanainen, jonka johdolla hän suoritti D-tutkinnon 2016 keväällä. Vuodesta 2016 Nelli on opiskellut Kuopion konservatoriolla toisella asteella klassista kitaraa opettajanaan Markku Laakso. Keväällä 2019 Nelli suoritti C-tutkinnon.

Nelli on osallistunut useampana vuotena Tampere Guitar Festivaliin, jossa hänen opettajinaan ovat olleet Otto Tolonen, Andrzej Wilkus, Janne Malinen ja Kimmo Kiviniemi. Vuoden 2018 kesällä Nelli oli mestarikurssilla Tampere Guitar Festivalilla opettajinaan Anabel Montesinos, Patrik Kleemola ja Young Starsit: Vedran Vujica ja Dominik Carevic. Nelli on ollut myös muilla mestarikursseilla opettajinaan Andrzej Wilkus, Janne Malinen ja Ismo Eskelinen. Nelli osallistui vuoden 2018 kesällä International Guitar Orchestra of Finland, jota johti itse elävä säveltäjälegenda Leo Brouwer.


Eemil Kautto, sello


 Nuori ja lahjakas Eemil Kautto (15 v.) opiskelee sellonsoittoa Espoon musiikkiopistossa opettajanaan Petja Kainulainen. Eemil aloitti sellonsoiton 6-vuotiaana Keski-Helsingin musiikkiopistossa Helli Sepän oppilaana. Häntä ovat opettaneet myös Essi Kallio ja Liina-Mari Raivola.
Eemil soittaa Tapiolan Nuorissa Sinfonikoissa ja on osallistunut useille musiikkileireille opettajinaan mm. Markus Hallikainen, Heikki Pekkarinen, Roi Ruottinen ja Alexander Gebert. Hän on ollut kaksi kertaa mukana myös Kansallisoopperan Mestarien messissä (v. 2014 ja 2017). Eemil on ollut mukana soittamassa vuosina 2017 ja 2018.

Eemil tähtää sellokilpailuihin ja esiintyy 14.7. Hotel Oscarissa konsertissa "AamuKlassinen 2"

Professori Eero Tarasti

Eero Tarasti (s. 1948) on musiikkitieteen emeritusprofessori Helsingin yliopistosta. Hän väitteli sieltä tohtoriksi aiheesta Myth and Music 1978 ulkomaisten opintojen jälkeen mm. Pariisissa Claude Lévi-Straussilla ja A.J. Greimasilla. Hän on myös pianisti, joka opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla, mm. Jacques Févrierillä. Brasilian tutkimusmatkan (1976) jälkeen hän julkaisi maailmassa toistaiseksi laajimman tutkimuksen Heitor Villa-Lobosin tuotannosta (suom. 1984, engl. 1996). Tarasti on erikoistunut semiotiikkaan ja toiminut mm. alan kansainvälisen yhdistyksen IASS/AIS:n puheenjohtajana Umberto Econ jälkeen 2004-2014. Hän on vieraillut ja opettanut yliopistoissa ja musiikkiakatemioissa Euroopassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Kiinassa, Japanissa, Venäjällä ja Keski-Aasiassa. Tarasti on julkaissut englanniksi, ranskaksi, italiaksi ja muilla kielillä 40 tieteellistä teosta, sekä kaksi romaania (suomeksi, ranskaksi ja italiaksi). Hänen tärkeimmät kustantajansa ovat Mouton de Gruyter Berliinissä ja l'Harmattan Pariisissa. Hän on viisinkertainen kunniatohtori Yhdysvalloissa, Ranskassa, Virossa, Bulgariassa ja Romaniassa.   

Festivaalin "Nuoret muusikot"

Justiina Paasonen, viulu

                                                        

Justiina Paasonen on 18-vuotias viulisti Varkaudesta. Viuluun hän tarttui ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana. Opettajana on toiminut alusta asti Piia Tuohino, paitsi yhden lukuvuoden ajan Marjo Suhonen. Vuoden 2015 syksystä lähtien Justiina on käynyt myös maineikkaan Anatoli Melnikovin opissa. D-tutkinnon hän suoritti keväällä 2017.

Kamarimusiikkia Justiina on soittanut ja esittänyt Soisalo-opiston kvarteteissa ja triossa. Kesästä 2018 lähtien hän on kuulunut Sinfoniaorkesteri Vivoon ja kuluneen vuoden ajan soittanut myös Savon Soitannollisen Seuran sinfoniaorkesterissa. Justiina on osallistunut useille musiikkikursseille sekä Kuopiossa, Lapinlahdella, Kälviällä että Kuhmossa. Hänen opettajinaan niissä ovat toimineet  Janne Malmivaara, Silja Raitio-Heikinheimo, Leena Muona ja Grazyna Zeranska-Gebert.  


Venla Kosunen, viulu

Venla Kosunen on 16-vuotias varkautelainen viulisti. Hän aloitti viulunsoiton opiskelun vuoden 2008 syksyllä Soisalo-Opistossa Eija Kallasaaren opetuksessa. Vuosien varrella häntä on opettanut myös Liisi Lahtinen ja nykyään Piia Tuohino. Venla suoritti 3. perustason viulunsoitossa vuonna 2017 mainioin arvosanoin, ja ensi lukuvuonna edessä on D-tutkinto. Hän soittaa Soisalo-Opiston jousikvartetissa, jossa hänen soittimensa on alttoviulu. Alttoviuluun Venla tarttui syksyllä 2018. 

Kuluneena vuonna Venla on soittanut Savon soitannollisen seuran sinfoniaorkesterissa. Lisäksi Venla on osallistunut Lapinlahden musiikkileirille, jolla hänen opettajanaan on ollut Silja Raitio-Heikinheimo. Hän soittaa myös klassisen musiikin ulkopuolella innokkaasti erilaisissa kokoonpanoissa, ja esimerkiksi kitaristiystävänsä kanssa Venla keikkailee aktiivisesti.

Aini Jankko, viulu

                                                        

Aini Jankko on joroislainen viulisti. Viulua 17-vuotias on soittanut vuodesta 2008 lähtien Varkauden Soisalo-Opistossa.

Ainin ensimmäinen opettaja oli Marjo Suhonen, joka tuolloin sijaisti nykyistä opettajaa, Piia Tuohinoa.

Tärkeitä ohjeita viulunsoittoon Aini on saanut heidän lisäkseen myös useilta musiikkileireiltä ja viulukurssilta. Musiikkileireillä Ainia ovat opettaneet Erkki Palola, Silja Raitio-Heikinheimo, Leena Muona ja Janne Malmivaara.

Yhteismusisointia Aini on harrastanut pienestä pitäen musiikkiopiston kautta. Sivuaineena hän opiskelee pianoa Leelo Kipan johdolla.

Nykyisin hän soittaa säännöllisesti ystäviensä kanssa Soisalo-Opiston kvartetissa, mutta osallistuu myös satunnaisiin orkestereihin ja yhtyeisiin.