Artistit

Kuva: Ville Paul Paasimaa

Mirka Malmi

 Viulu

Viulisti Mirka Malmi on työskennellyt pitkäjänteisesti säveltäjänaisten viuluohjelmiston parissa. Malmin suunnittelema kahdeksanosainen konserttisarja Nainen ja Viulu (2018–2020) esitteli pohjoismaisten säveltäjänaisten unohdettua viulu- ja kamarimusiikkia vuosilta 1850–1950. Konserttisarja huipentui kantaesitykseen Ida Mobergin viulukonsertosta (Tondikt II, n. 1910–30-l), jonka solistina Malmi toimi. Marraskuussa 2021 julkaistiin Malmin ja Karakorven Toisia suomalaisia viulusävelmiä -levy (Alba Records) ja -nuottieditio (Fennica Gehrman), jotka sisältävät 12 kappaletta viululle ja pianolle suomalaissyntyisiltä säveltäjänaisilta 1800-luvun lopulta.


Mirka Malmi on Radion sinfoniaorkesterin viulisti ja aktiivinen kamarimuusikko. Hän soittaa useissa kokoonpanoissa mm. RSO:n kamarimusiikkiprojekteissa, ja hänen konserttejaan kuullaan taajaan YLE Radio 1:llä. Mirka Malmi konsertoi eri musiikkifestivaaleilla sekä kantaesittää uutta musiikkia säännöllisesti. Vuonna 2019 Mirka Malmilta ilmestyi kaksi levytystä: Kari Rydmanin jousikvartettoja sisältävä 4 Strings 4 Seasons (Pilfink Records) Rapola-kvartetin kanssa sekä Dawn Breaks (Ravello Records), jossa on Maija Hynnisen Malmille säveltämä ….sicut aurora procedit sooloviululle ja live-elektroniikalle.

Mirka Malmia kiinnostaa esittäviä taiteita yhdistävät projektit. Vuonna 2015 Mirka Malmi työsti ilma-akrobaatti Ilona Jäntin ja säveltäjä Maija Hynnisen kanssa yhteisprojektin Pix Graeca, joka sai ensiesityksensä Helsingin Musiikkitalossa. Yhteistyö Ilona Jäntin kanssa jatkuu teoksessa Ysaÿe Project, jossa on mukana myös akrobaatti Natalie Reckert. Ysaÿe Projectin ensiesitys oli Young Dance Zug -festivaalilla Sveitsissä syyskuussa 2017. Syksyllä 2018 Mirka Malmi toteutti viulisti Elisa Rusi-Materon kanssa Tyler Futrellin performanssi- teoksen Pas de deux Pohjoismaisilla musiikkipäivillä. Mirka Malmi oli 2007–2012 toimineen Aarre-kvartetin jäsen. Kesällä 2002 hän toimi Janakkalan Musiikkipäivien kesäkonserttien taiteellisena johtajana. Mirka Malmi on ollut perustamassa vuosina 2005–2015 järjestettyä poikkitaiteellista Veikkola Dada -festivaalia ja oli vuosina 2008–2015 Sääksmäki soi -festivaalin vakiotaiteilijoita.

Mirka Malmi opiskeli viulunsoittoa ja kamarimusiikkia Edsbergin Kamarimusiikki- instituutissa ja Sibelius-Akatemiassa. Hänen tärkeimpiä opettajiaan ovat olleet mm. Kaija Saarikettu, Ulf Wallin sekä Mats Zetterqvist.