Konserttipaikat

Vanha Varkaus-alue on Varkauden historian ydinalueita, kaupungin teollinen historia elää Vanhan Varkauden kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa. Alueen yhdistää Ahlströminkatu, joka halkaisee runsaan kilometrin matkalla kolme Valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä (RKY-alue), Tehtaan puutaloalueen, Varkauden puunjalostustehtaat, sekä Päiviönsaaren vanhan keskustan.

-Varkauden museot


Warkaus-sali


Hotel Oscar (ent. Varkauden Keskushotelli) aloitti toimintansa Pirtinniemellä 1920-luvun puolimaissa, kun kauppias Matti Tolvanen korotti liikerakennustaan, nykyistä H.S. Pitkäsen koneliikkeen taloa, ja lähes välittömästi korotuksen jälkeen muutti pois paikkakunnalta. Talon ostivat tällöin Holopaisen veljekset, jotka avasivat hotellin rakennuksen toisessa päässä. Kun hotellin uusi rakennus valmistui Päiviönsaarelle 1930-luvulla, hallitsi se nelikerroksisena saaren pienimittakaavaista katukuvaa. Hotellia jatkettiin 1940-luvun alussa ns. matkustajaosalla, arkkitehtina oli tässäkin hotellin suunnittelija Jaakko Tähtinen.

Nykyinen Hotelli Oscar rakennettiin Keskushotellin rakennuksen viereen 1980-luvulla, sen yhteyteen valmistui Varkauden kongressi- ja tapahtumakeskus Warkaus-Sali vuonna 1990. Keskushotellin ja Hotelli Oscarin tilat ja toiminnot ja viimein omistuskin yhdistyivät 1990-luvun kuluessa. Nykyään Hotelli Oscarin yhteydessä toimii Oscar's Bar & Dinner sekä Oscar's Pub. Hotellin toimintoihin kuuluu myös Warkaus-Salin tapahtumat.

Hotel Oscarista saa festivaalin ajaksi laadukasta majoitusta hyvään hintaan. Oheisissa linkeissä lisätietoa palveluista.


Kauppatori 6, 78250 Varkaus

https://www.hoteloscar.fi/kokoustilat/warkaus-sali/

https://www.hoteloscar.fi/

 

 

Luttilan kappeli

Luttilan siunauskappeli:

Luttilan hautausmaalla sijaitsee vuonna 1972 rakennettu palvelukeskus sekä siunaustilauksiin ja hartauksiin käytetty kappeli. Luttilan kappelissa on 105 istumapaikkaa. 

Kalevi Väyrynen aloitti Varkauden kauppalanarkkitehtinä 1.2.1948, ensimmäisenä arkkitehtinä tässä virassa. Väyrysen aloittaessa kauppalan palveluksessa rakentamiseen ja rakennustoimiston toimintaan kiinnitettiin erityistä huomiota, sillä rakennustöistä muodostui yksi kehittyvän ja kasvavan kauppalan tärkeimmistä tehtävistä. Väyrysen aikaa Varkaudessa leimaa tulevaisuudenusko ja uuden, modernin kaupungin luominen. Varkaudessa elettiin kasvun aikaa niin teollisuudessa, kuin liikeyritysten määrässä ja väestömäärän suhteen. Vuonna 1958 painettu kauppalan 30-vuotisjulkaisun nimi "Varkaus Varttuu ja Vaurastuu" nousikin lentäväksi lauseeksi, joka kuvasi tulevaisuudenuskoa ja positiivista päämäärää. Valtavat rakennushankkeet olivat yksi keino, joilla luotiin pienestä kauppalasta uutta, modernia kaupunkia. Varkaudesta tulikin kaupunki vuoden 1962 alussa.

Väyrynen on vaikuttanut paljon Varkauden kauppalan ilmeeseen. Hänen suunnittelemiaan julkisrakennuksia ovat Varkauden talouskoulu, Lehtoniemen ja Könönpellon koulut, Luttilan siunauskappeli, Huvipirtti, Kisapuiston katsomo, Vesitorni ja Varkauden Ortodoksinen kirkko.

Luttilan hautausmaa perustettiin vuonna 1931 Leppävirran seurakunnan toimesta. Kun Varkauden seurakunta itsenäistyi 1933 siirtyi hautausmaa Varkauden seurakunnan käyttöön. Vuonna 1952 kaupungin arkkitehti Kalevi Väyrysen suunnittelema siunauskappeli valmistui hautausmaan reunalle. Rakennuksen julkisivussa sijaitsee kohoreliefi on nimetty sen kuvaaman aiheen perusteella "Nuoruudesta vanhuuteen". Reliefin tekijäksi on nimetty taiteilija Yrjö Kyllönen, jonka nimikirjaimet löytyvät reliefin alaosasta muodossa YK sekä vuosiluku 1951. Idea ja alkuluonnos reliefille on ollut rakennuksen arkkitehti Kalevi Väyrysen käsialaa.

lähde: Varkauden Museot


Lisätietoja osoitteesta: https://www.varkaudenseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/luttila/luttilan-kappeli

Voimatie 3, 78400 Varkaus  

Ravintola Kaks Ruusua

Historiaa: Walterinpuistoa ympäröivistä rakennuksista toteutui vain yksi eli Thomén veljesten suunnittelema ja tehtaan rakennuttama kansankeittiö, johon tuli puunjalostusteollisuuden työntekijöiden ruokala, kahvio, leipomo ja sikala. Rakennus valmistui vuonna 1913.

Työmaahuollon ruokalaan mentiin sisään pääovesta. Sali oli suuri, peräseinällä oli pitkä tiski ja luukku keittiöön. Keittiön perällä oli emännän pieni toimistohuone. Työmaahuollossa tarjottiin lounasta tehtaan työntekijöille, mutta myös muille varkautelaisille. Iltaisin ja viikonloppuisin tilan voi varata juhlia varten. Työmaahuollon keittiössä valmistettiin ruuat myös Seuratalolla järjestettyihin ja usein myös Kinkamoon. Suuri osa henkilökunnasta asui rakennuksessa, henkilökunnan asuntoihin sisäänkäynti oli rakennuksen sivustalta.

Rakennuksen yläkerrassa sijaitsi Teollisuustoimihenkilökerhon huoneet, kaksi suurta huonetta ja kabinetit. Lisäksi tilaa vuokrattiin juhlia varten, kuten alakertaakin. Yläkerrassa toimi myös kauppalan kirjasto. Työmaahuollon rakennuksessa aloitti toimintansa myös Varkauden yhteiskoulu vuonna 1919, ennen kuin sen oma rakennus valmistui vuonna 1921. Sodan aikana rakennuksessa toimi Lottakahvila.

1990-luvulla muutettiin toimisto- ja työtiloiksi ja siinä toimi muun muassa PulpExpert Oy. Vuonna 2006 rakennus siirtyi yksityisomistukseen ja siinä aloitti toimintansa Ravintola Kaks Ruusua.

Kansankeittiön viereen rakennettiin vuonna 1935 Teollisuuskoulun ja ammattikoulun talo. Walter Ahlströmin Teollisuuskoulun Warkauden tehtaan ammattikoulun toiminta aloitettiin 22.1.1935. Vuonna 1941 Teollisuuskoulu muutti nimensä Walter Ahlströmin teknilliseksi kouluksi. Vuodesta 1942 rakennuksessa toimi myös Varkauden tehtaiden yleinen ammattikoulu, jonka opetus suunnattiin tehtaalla työskenteleville nuorille, jotka halusivat oppisopimuksen kautta saada ammattipätevyyden. Rakennuksessa toimi myös oppilaskoti, jossa asuivat kaikki ammattikoulun oppilaat. Myöhemmin koulusiipi siirtyi kaupungin omistukseen ja muutettiin Kotiteollisuuskouluksi, joka sittemmin tunnettiin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen nimellä. Tyyliltään rakennus heijastelee vielä klassismia. Kuten Kahden Ruusun ravintola, myös tämä siipiosa on nykyisin yksityisomistuksessa.

Lähde: Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin, Varkauden museot 2019 


Lisätietoja: Ravintola Kaks Ruusua

 Ahlströminkatu 25, 78250 Varkaus 

Tehtaan koulu

Suurten rakennusvuosien ja lisääntyneen lapsimäärän myötä Päiviönsaarella sijainnut vanha koulu- ja kirkkorakennus jäi liian pieneksi. Tehtaan koulu sai uuden arkkitehti Karl Lindahlin suunnitteleman rakennuksen vuonna 1924. Tässä yhteydessä ruukinsaarnaajan ja johtajaopettajan tehtävät erotettiin toisistaan. Tehtaan koulun johtajaopettajaksi tuli Kalle Kuosa, joka toimi johtajaopettajana aina vuoteen 1952 saakka.

Pian uusi koulutalokin jäi liian pieneksi ja rakennusta laajennettiin molempiin suuntiin identtisillä lisäsiivillä. Rakennus sai nykyisen E-pohjakaavan mallin vuonna 1930 ja kolminkertaisesti lisää tilaa. Koulutalon laajennus tuli tarpeeseen, sillä koulun oppilasmäärä nousi kovaa vauhtia. Parhaimmillaan koulussa oli yli 800 oppilasta suurten ikäluokkien ollessa kansakouluiässä sotien jälkeen. Sotien aikaan rakennuksessa majoitettiin sotilaita ja siellä toimi sotilassairaala, jonka muistolaatta sijaitsee koulun juhlasalissa.

Jatko-opetus aloitettiin Tehtaan kansakoulussa vuonna 1926. Tehtaan koulu oli kymmenisen vuotta ainoa koulu, jossa Varkauden alueella annettiin jatko-opetusta. Suuresta oppilasmäärästä huolimatta koulun tiloja jaettiin jatkokoulun lisäksi yhteislyseon ja keskikoulun kanssa. Jatkokoulun toiminta päättyi kansalaiskoulujärjestelmään siirryttäessä, kun toiminta keskitettiin Kuoppakankaan ja Könönpellon kouluihin. Peruskoulujärjestelmään siirryttäessä Tehtaan koulun toiminta jatkui peruskoulun ala-asteena.

Vuodesta 1994 koulurakennuksen yläkerta on toiminut Varkauden museon työtiloina. Koulun oppilasmäärä pieneni 1990-luvulle tultaessa, ja sen toiminta lakkautettiin vuonna 2005. Siitä lähtien rakennuksessa on suurimpina toimijoina olleet Varkauden museot ja Soisalo-opisto. Rakennuksen peruskorjaushanke on vuonna 2021 rakennussuunnitteluvaiheessa. Tavoiteaikataulu peruskorjaushankkeessa on se, että uudistunut kulttuuri- ja museokeskus Tehtaan koululla avautuu rakennuksen satavuotisjuhlaan 2024.

Lähde: Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin, Varkauden museot 2019 

Huom! Konsertti järjestetään 2. kerroksessa, minne ei ole hissiä.

Savontie 4, 78300 Varkaus

Taipaleen kanava

Taipaleen puistomaisella kanava-alueella sijaitsevat Kanavamuseo ja hurmaava Kukkakievarin musiikkikahvila, yli 180-vuotias vanha kivikanava ja vilkasliikenteinen toiminnassa oleva syväväyläkanava.

Kanavamuseon perusnäyttely Via Canalia kertoo Pohjois-Savon kanavarakentamisen historiasta ja vesiliikenteestä. Museokäynnin yhteydessä voi tutustua myös Kukkakievarin musiikkikahvilan tarjontaan ja eläimiin, Taipaleen kanava-alueeseen, vuonna 1840 valmistuneeseen museokanavaan ja nykyiseen toiminnassa olevaan syväväyläkanavaan. Kanavamuseo ja kahvila terasseineen avoinna kesällä päivittäin klo 10-18. Muulloin museo avoinna ryhmille tilauksesta. Kanavahistoria esittäytyy sekä kanavamuseossa että aluetta kiertävän Kanavapolun infotauluissa. Taipaleen vierassatama sijaitsee kanavan yläpuolella.

https://www.varkaus.fi/museot/taipaleen-kanavamuseo

Kanavakatu, Varkaus

Soisalo-opisto

Varkauden työväenopiston ensimmäinen toimintakausi alkoi vuonna 1919, mutta loppui jo kolme vuotta myöhemmin. Uudelleen opistotyö saatiin käyntiin vuonna 1931, kun vuonna 1929 perustettu Varkauden kauppala otti toiminnasta vetovastuun. Opiston toiminnan laajentuessa alkoivat kansakoulun ja työväentalon tilat käydä riittämättömiksi ja 1936 tehtiin päätös uuden opistotalon rakentamisesta. Rakennus valmistui vuoden 1940 lokakuussa. Vuonna 1960 rakennusta korotettiin yhdellä asuinkerroksella. 1970-luvulla asuinkerroksia on muutettu luokkahuoneiksi.

Rakennuksessa toimi kaupungin kirjasto vuoteen 1969 saakka. Sen jälkeen näissä tiloissa toimi vuoteen 1983 asti musiikkikoulu, jonka jälkeen koulu sai omat tilat Päiviönsaaren entisestä

postirakennuksesta. Sen jälkeen musiikkikoulun tilat muutettiin luokkahuoneiksi. Musiikkiopisto muutti takaisin opistotaloon 2000-luvun alkupuolella ja toimii nykyään osin Nuorten Talolla ja osin opistotalossa.

Vuonna 1991 peruskorjauksen yhteydessä rakennuksen julkisivuun tehtiin Hannu Lukinin suunnittelema seinämaalaus. Sisätiloissa tehtiin samana vuonna paljon muutoksia: ensimmäiseen kerrokseen tehtiin entiseen aulaan kahvio, entinen talonmiehen asunto muutettiin toimistotiloiksi. Toiseen kerrokseen rakennettiin saliin uusi näyttämö.

Opistotalon vieressä on sijainnut kansanlaulaja Kreeta Haapasalon mökki. Haapasalo asui lapsineen varkaudessa noin vuosina 1875-1897. Vuonna 1885 professori Ilmari Krohn haastatteli häntä ja keräsi muistiin mm. Kanteleeni-laulun. Mökkiä kutsuttiin nimellä Kumpula. Rakennus purettiin 1960-luvulla ja sen paikalla sijaitsee muistolaatta.

Taipaleentie 24, Varkaus

Lähde: Varkauden museot

Rauhalan kartano

 RAUHALAN KARTANO ON VARKAUDESSA PUSSILANJOEN KYLÄSSÄ

Rauhalan kartano on Varkauden kaupungin vanhimpia säilyneitä rakennuksia. Rauhalan tila on Lumiala/Lundson suvun hallinnassa jo kuudennessa polvessa.

Rauhalan tilan osti Lundsonien/Lumialan suvulle vuonna 1880 Varkauden tehtaanhoitajaksi valittu ANDERS EDVARD LUNDSON (1825-1887) Leppävirralta. Anders Edvard Lundson toimi Leppävirran kanttorina ennen Varkauden ruukinhoitajaksi valintaansa.

Vuonna 1876 Paul Wahl & Co siirrätti Terijoelta Varkauteen huvilan "Villan" ruukinpatruuna Lundsonin asunnoksi.

Ruukinpatruuna Anders Edvard Lundson suunnitteli ja rakennutti Rauhalan kartanon ja sen pihapiirin. Rauhalan päärakennus on valmistunut 1890 loppuun...  lisää

Varkauden pääkirkko

Varkauden pääkirkko löytyy keskustan tuntumasta. Arkkitehti Martti Paalasen suunnitteleman Varkauden pääkirkon kellotapuli on 35 metriä korkea, arvokas ja koruttoman yksinkertainen. Kirkkolaiva on 17 metriä korkea, 45 metriä pitkä ja kohti kuoria porrasmaisesti kapeneva. Katto muodostuu seitsemästä poikkiholvista. Betonista valettu saarnastuoli on koristettu T. J. Korven puuveistoksin.

Kirkon merkittävin taideteos on professori Lennart Segerstrålen vuosina 1953-1954 maalaama alttarifresko Tulkoon Sinun valtakuntasi. Sen pinta-ala on 240 neliömetriä, ja sitä pidetään Pohjoismaiden suurimpana alttarifreskona.
Kirkon eteisessä on kahdeksankulmainen arkkitehti Paalasen suunnittelema ja Y. Forsströmin valmistama lasimaalaus Emmauksen tiellä. Muistotaulu sodissa vuosina 1939-1945 kaatuneiden ja kentälle jääneiden muistoksi julkistettiin kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2012.
Varkauden pääkirkon vihkiäisjuhlaa vietettiin 5.11.1939.

Lisätietoja osoitteesta: https://www.varkaudenseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/paakirkko


1, Savontie, 78300 Varkaus 

Niittylät:

A. Ahlström yhtiön asuntotuotannossa 1910-luvulla työväestölle rakennettiin asuinrakennuksia erityisesti Savontien varteen, Viltinrannan ympäristöön. Pääosa rakennuksista suunniteltiin tehtaan rakennusosastolla. Asunnot olivat yleensä kooltaan hella- tai parihuoneita.

Tehtaan rakennusosastolla työskennellyt Pontus Brandt suunnitteli tehtaan rakennuttamat työväenasuintalot, Niittylät I-III, jotka valmistuivat vuonna 1916-1918. Vuosina 1920-1921 valmistuivat Niittylät IV ja V, jotka suunniteltiin tehtaan suunnittelukonttorissa. Niittylöissä I-III oli kussakin neljätoista hellahuonetta ja neljä parihuonetta. IV ja V poikkeavat hieman ulkonäöltään ja myös rakenteeltaan, niissä on harvinaisempi pystyhirsirakenne. Tyyliltään niiden ulkoasu on hillitympi ja koristelultaan vaatimattomampi kuin mestareiden tai johdon asuinrakennukset. Taitekattoisten Niittylöiden koristelu on hienovaraista, leveät nurkkalaudat, portaikkojen kaari-ikkunat ja ullakoiden pyöreät ikkunat noudattelevat Thomén veljesten kartanotyyliä yksinkertaistetummassa muodossa. Aikanaan ne herättivät ihailua, sillä työläisten asunnoiksi ne ovat erityisen hienoja.

Niittylä-kortteli valmistui puunjalostusteollisuuden ammattimiesten ja sekatyöväestön asuinrakennuksiksi. Korttelin sisäpihalla sijaitsivat navetta-, talli- ja ulkohuonerakennukset sekä pienimuotoiset keittiöpuutarhat. Eläimien pito lakkasi 1940-luvun tienoilla tiukentuneiden hygieniasäädösten myötä. Oma kaivo Niittylöiden pihassa oli soisen maaston vuoksi käyttämättä ja se täytettiinkin jo 1940-luvulla. Vesiposti saatiin 1950-luvulla pihaan. Sitä ennen Niittylän asukkaat käyttivät naapuritalojen kaivoja.

Niittylässä oli jo rakentamisesta lähtien sähkövalot sekä asunnoissa että porraskäytävissä. Jokaisella asunnolla oli oma ulkohuussinsa, viemärit ja juokseva vesi saatiin kortteliin vasta 1991 remontin yhteydessä. Sotien jälkeen asuntoja alettiin yhdistää parihuoneistoiksi ja asumisoloja saatiin vähän väljennettyä.

Korpela oli Savontien ympäristön suurin vuokrakasarmi. Kaksikerroksisessa asuinrakennuksessa oli peräti 30 asuntoa, kaksi parihuonetta ja 28 hellahuonetta. Rakennus valmistui vuonna 1919. Kuten Niittylätkin, Korpela on koristeltu leveillä nurkkapilastereilla sekä pyöreänmallisilla ikkunoilla.

Vanha Varkaus kävelykonserttikierrokseen liittyvät rakennukset

Korpela:

Korpela sijaitsee lähinnä Niittylä-korttelia ja se katsotaan usein kuuluvaksi Niittylän kortteliin. Kasarmeista suurimpana Korpelassa saattoi asua yli 150 ihmistä. Hellahuoneessa asui parhaimmillaan yli kymmenhenkinen perhe, usealla perheellä oli yhtiön asunnoissa lisäksi myös vuokralaisia.

Asunnot olivat alun perin hellahuoneita. Asuminen oli ahdasta, vaikka asunnot olivatkin hyvin varusteltuja ja siksi suosittuja. Ahtaasti asuminen oli tietysti pakko kaikkein vähävaraisimmille perheille, mutta usein myös oma valinta. Pienessä asunnossa asuttiin usein, kun säästettiin rahaa omaa taloa varten.

Savontien kasarmit olivat puulämmitteisiä. Asukkaat hankkivat polttopuut itse, mutta pystyivät ostamaan niitä yhtiöltä puun pituusmittaan perustuvan hinnoittelun mukaisesti. Korpela siirtyi, samoin kuin Niittylä-kortteli, A. Ahlström Osakeyhtiöltä Varkauden kaupungin omistukseen vuonna 1983. Nykyisin ne ovat kaupungin vuokrataloyhtiön hallinnassa.


Lähde: Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin, Varkauden museot 2019 

Muita Vanha Varkaus -teemaan liittyviä yhteistyökumppanien tiloja

Keskuskonttori

Keskuskonttori on upea ja monipuolinen matkailukohde Varkaudessa. Suomalais-italialainen pariskunta Katja Torvikoski ja Luca Calzavara ostivat Varkauden tehtaiden vanhan keskuskonttorin, joka on peräisin 1840-luvulta ja jonka rakennutti Paul Wahl vanhempi. Taloa remontoidaan parhaillaan ja jo nyt siellä on mm. kahvila, lähituotepuoti ja erilaisia kokoontumistiloja. Keskuskonttori on Varkauden historiassa tärkeässä roolissa. Siellä riittää paljon nähtävää!

Keskuskonttorilla on mahdollista nauttia vain kahvista tai myös ruokailla.

Keskuskonttorilla ei pidetä konserttia vuonna 2021. Mutta tämä tapahtuman alusta asti mukana ollut tukija palvelee festivaalivieraita päivittäin!

Lisätietoa heidän toiminnasta:

https://www.facebook.com/Keskuskonttori-1664762410491071/ 

Keskuskonttorin trattoria - Visit Varkaus 

Taipaleentie 15, 78250 Varkaus 

Ravintola Tyyskänhovi

Tyyskän rakennus 160 vuotta

Varkauden vanhin, käytössä oleva asuinrakennus täytti 1.päivä joulukuuta 2018 160 vuotta!

Rakennus, joka alunperin rakennettiin piirinlääkärille, toimii edelleen lounasravintolana sekä juhlapaikkana. Keskellä Wanha-Warkautta, kauniilla omalla pihapiirillä varustettu rakennus on harvinainen osa Varkauden historiaa.


Ravintola Tyyskänhovi sijaitsee idyllisessä Päiviönsaaren vanhassa kaupunginosassa Varkaudessa, Pirtinvirran rannalla. Tarjolla on ravintolapalveluja menneen ajan hengessä, höystettynä palalla nykypäivää.

Olitpa sitten lounastamassa perheen kanssa tai järjestämässä elämäsi juhlia, Ravintola Tyyskänhovi ja sen henkilökunta tekee kaikkensa, jotta kokemuksestasi tulisi ikimuistoinen ja ainutlaatuinen.


Warkaus-seura ry - Etusivu / Ajankohtaista 

Ravintola Tyyskänhovi - Visit Varkaus


Tapahtuman konsertteja on pidetty lukuisissa Varkauden keskustan ja maaseudun tiloissa, luontokohteissa ja myös satunnaisia vierailukonsertteja läheisissä kaupungeissa. Tietoja menneiden vuosien tiloista löydät oheisista linkeistä ja kuvia osiossa media. Tapahtuma hakee jatkuvasti uusia tiloja ja tuo esille Varkautta konserttien avulla. Meille voi lähettää ehdotuksia täältä

Tilat vuosina 2017-2019:

Warkaus-sali, Hotel Oscar, Taipaleen kanavamuseo, Kangaslammin kirkko, Pieksämäen Vanha kirkko, Varkauden pääkirkko, Luttilan kappeli, Humisevan Harjun tila, Harjurannan luontokirkkoJäppilän kivikuru, Kuoppakankaan työkeskus, Keskuskonttori, Varkauden ortodoksinen kirkko, Kangaslammin Manttu.