Konserttipaikat

Rauhalan kartano

teksti: Kirsti Lumiala

RAUHALAN TILA - RAUHALAN KARTANO VARKAUDEN PUSSILANJOELLA

Rauhalan tila sijaitsee Varkauden Pussilanjoella ja Puurtilassa.

Rauhalan kartano (1880) on Varkauden kaupungin vanhimpia säilyneitä rakennuksia. Rauhalan tila on Lumiala/Lundson suvun hallinnassa jo kuudennessa polvessa.

Rauhalan tilan osti Lundsonien/Lumialan suvulle vuonna 1876 Varkauden tehtaanhoitajaksi valittu ANDERSEDVARD LUNDSON (1825-1887) Leppävirralta. Anders Edvard Lundson toimi Leppävirran kanttorina ennen Varkauden ruukinhoitajaksi valintaansa. Hän oli mennyt naimisiin Klara Sofia Fennanderin/Vennamon (1834-1914) kanssa vuonna 1855. Perheeseen syntyi seitsemän lasta, mutta vain kaksi lasta Evert Richard (1859) ja Alma Lovisa (1867) selvisivät hengissä aikuisiksi 1800-luvun taudeista.

Vuonna 1876 Paul Wahl & Co siirrätti Terijoelta Varkauteen huvilan "Villan" ruukinpatruuna Lundsonin asunnoksi. Anders Edvard Lundson perheineen asui Villassa Varkauden Klubilla Päiviönsaaressa Rauhalan kartanon valmistumiseen asti.

Ruukinpatruuna Anders Edvard Lundson suunnitteli ja rakennutti Rauhalan kartanon ja sen pihapiirin.Rauhalan päärakennus on valmistunut vuonna 1880. Alkuperäisistä Rauhalan rakennuksista on säilynyt päärakennus, väentupa, navetta, aitta, sauna, puuvaja, riihi, huvimaja ja leikkimökki. Pihapiirin suuret kuuset, saksankuusi ja metsälehmus sekä maanteitä erottava kiviaita ja peltoja erottava kuusiaita ovat 1800-luvun lopulta. Rauhalan rakennuttaja Anders Edvard Lundson ei ehtinyt kauan nauttia Rauhalan kartanosta, koska hän kuoli jo vuonna 1887. Hänen leskensä Klara Sofia Lundson jatkoi tilan hoitamista. Rauhala on alusta alkaen ollut maanviljelys- ja karjatila, johon on kuulunut metsää. Kivinavetassa hoidettiin noin kolmisenkymmentälehmää, härkiä, työhevosia, vasikoita, sikoja ja kanoja. Klara Sofia Lundson kuoli vuonna 1914. Tällöin hänen tyttärensä Alma peri Rauhalan tilan ja poikansa Evert peri Haapamäen tilan. Alma Grenman o.s. Lundson kuoli vuonna 1937. Koska hän oli lapseton, niin Alma Grenmanin veljen Evertin ainoa poika Eino Antero Lumiala (Lundson ent.) (1885-1974) peri testamentilla Rauhalan tilan.

Asessori Eino Antero Lumiala (1885-1974) avioitui musiikinopiskelija Tyyne Johanna Häkkäsen kanssa vuonna 1914. Tyyne Lumiala (1889-1961) synnytti kaksi tyttöä ja pojan. Tyttäret Eeva Anneli Kuusi (1915-2003) ja Kaarina Johanna Kuusi (1920-2017) opiskelivat ja elivät elämänsä Helsingissä.

Perheen poika Heikki Ilmari (1923-2018) hoiti ja viljeli sodasta palattuaan Rauhalan tilaa. Heikki Lumiala avioitui Anelma Nuutisen kanssa vuonna 1946. Perheeseen syntyi poika Jukka Heikki vuonna 1947 ja tytär Kirsti Anelma vuonna 1950. Anelma Lumiala (1922-) asuu Varkauden Käpyrinteen palvelutalossa. Viidennen polven eli Anelma ja Heikki Lumialan aikana 1960-luvulla tehtiin Rauhalassa peruskorjaus. Tällöin tehtiin muutoksia julkisivuihin ja sisätiloihin.

Pussilantaipaleen syväväylä Saimaan kanavalle jakoi Rauhalan tilan. Karjan laitumet ja heinäpellot jäivät kanavan toiselle. Rauhalan tilan kivinavetta tyhjeni karjasta 1970-luvun alussa. Vuonna 1989 Rauhalan päärakennuksen seinälle naulattiin Kotiseutuliiton kunniakilpi Varkaus-seuran aloitteesta "osoituksena siitä maaseutumaista kulttuuria vaalivasta perinnerakentamisesta ja sen uskollisesta säilyttämisestä Rauhalan kartanossa".

Rauhalassa on säilynyt melko paljon vanhoja kalusteita ja muuta esineistöä sekä astioita. Rauhalan salissa on edelleen alkuperäinen paikkakunnan puuseppien valmistama kalusto ja muita huonekaluja. Rauhalan salin taide ja osa kattovalaisimista on säilynyt. Kirjahyllyssä on monia uskonnollisia kirjoja 1800-luvulta.

Rauhalan kartanon pihapiiri on väljä noin 4-5 hehtaaria. Ennen aikaan Rauhalassa oli iso puutarha hedelmäpuineen, marjapensaineen ja peruna -sekä vihannesmaineen.

Jukka ja Kirsti Lumiala ovat kuudes polvi Rauhalan tilalla. Entinen Varkauden käräjätuomari Jukka Lumiala asuu lääkäripuolisonsa Helin kanssa 1980-luvulla peruskorjatussa Rauhalan kivinavetassa. Entinen kirjastonjohtaja Kirsti Lumiala asuu Rauhalan kartanossa.

Rauhala 3.5.2021

Kirsti Lumiala